• slider-01.jpg
  • slider-02.JPG
  • slider-03.JPG
  • slider-04.JPG
  • slider-06.JPG
  • slider-07.JPG
  • slider-08.JPEG
  • slider-09.jpg

Niezwykła przygoda z gastronomią....

2 czerwca 2017 słuchaczki Centrum Kształcenia Ustawicznego z Kursu Kształcenia Zawodowego Kucharz i członkinie zaprzyjaźnionych Kół Gospodyń Wiejskich uczestniczyły w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo gdzie odbywały się Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2017.

          Liczne wykłady, pokazy kulinarne i cukiernicze, a także warsztaty w wykonaniu mistrzów kuchni i autorytetów z branży gastronomicznej m.in. wykładowców SGGW, członków z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz z Klubu Szefów Kuchni dały możliwość inspiracji i zaobserwowania kierunku rozwoju gastronomii. Jedną z niewątpliwych atrakcji były rywalizacje kelnerów z Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika : Mistrzostwa Polski Hydrosommelierów i Mistrzostwa Polski Kelnerów

Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się degustacje żywności i napojów z poszczególnych regionów Polski i części świata. Mieliśmy przyjemność zasmakować w polskiej żywności tradycyjnej i lokalnej, przygotowanej przez Koła Gospodyń Wiejskich. Asortyment proponowanych potraw i surowców prezentowanych podczas targów przekroczył oczekiwania uczestników wyjazdu. Największym uznaniem cieszyły się oryginalne potrawy ze ślimaków, gęsi, dania z produktów ekologicznych, wędliny przygotowywane w oparciu o innowacyjne receptury. Aromat kawy i możliwość deustacji przybliżył nas do świata Baristów . Sommelierzy i producenci win zaintrygowali zaś wiedzą z zakresu produkcji i serwowania win.

Wszystkie osoby biorące udział w wyjeździe poszerzyły swoją wiedzę z zakresu obecnie panujących trendów w gastronomii. Dzięki niezmierzonej ilości możliwości poszerzyła się paleta odczuć organoleptycznych uczestników i horyzonty wiedzy z segmentu HoReCa.

 

/Katarzyna Adamus/

 

powiat radomski     bip     wku radom     policja     strzelec